Articol aparut in Ziarul Sanatatea          Autor: Cristina Cârstea

Ziua porţilor deschise” la Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară „Sf. Iosif”- şcoala aniversează 28 de ani de existență

Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară „Sf. Iosif” a aniversat ieri 28 de ani de existență. Cu acest prilej, conducerea şcolii a organizat „Ziua porților deschise”, eveniment la care au luat parte elevii şi cadrele didactice, împreună cu toți cei care au dorit să afle mai multe despre activitățile desfăşurate în şcoală. Aceştia au putut face un tur al şcolii, şi au putut afla întreaga sa istorie, marcată de dăruirea profesorilor şi de rezultatele excepționale ale elevilor.

Școala Postliceală Teologico-Sanitară „Sf. Iosif” a fost înființată de preotul Ioan Ratan în anul 1991. Trei ani mai târziu ieşea de pe băncile şcolii prima promoție formată din 36 de asistente medicale. Până în prezent şcoala se poate mândri cu peste 1.500 de absolvenți. O parte dintre aceştia au putut lua parte la stagii de pregătire practică în Austria la Graz şi Viena, dar și în Germania la München, deoarece şcoala derulează proiecte europene  prin Programul Leonardo da Vinci.

În 2008 şcoala a obţinut acreditarea din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar doi ani mai târziu a primit Diploma de Excelenţă pentru calitatea proiectelor implementate din partea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare din Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – Leonardo da Vinci.

Încă din 2015 şcoala derulează proiecte europene prin Programul Erasmus+, ce constau în stagii de pregătire practică în unități medicale din Austria și Italia. Până în prezent 34 de elevi au efectuat astfel de stagii practice, iar în 2016 școala a obținut Carta Erasmus+ de mobilitate VET nr. 2016-1-RO01-KA109-025165, pentru perioada 01.11.2016 – 31.12.2020. Acesta reprezintă un document de recunoaștere a capacității operaționale a instituției de a gestiona proiectele de mobilitate de calitate ridicată.

„Misiunea școlii este de a pregăti asistenţi medicali generalişti, capabili să utilizeze  cunoştinţele, competenţele şi deprinderile în folosul pacienților. Direcțiile strategice pe care școala și-a propus să le urmeze este să asigure accesul la o educație, să asigure calitatea acesteia, să stimuleze educația permanentă şi să crească capacitatea școlii în elaborarea și gestionarea proiectelor europene.

Am primit misiunea, din partea fondatorului şcolii, de a duce mai departe această şcoală, care este bine înrădăcinată în zona învățământului din județul Dolj, din țară şi chiar şi din Europa, având numeroase şcoli şi unități medicale cu care ne aflăm în parteneriat şi cu care colaborăm. Facem eforturi deosebite pentru a reuşi, iar acest lucru se vede prin rezultatele elevilor noştri”, spune Monica Wojcicki-directoarea Şcolii Postliceale Teologico-Sanitară „Sf. Iosif”

În cadrul evenimentului, celor 10 elevi care au realizat stagii de pregătire practică la Spitalul de Neurologie din Gratz-Austria, le-au fost înmânate certificatele de mobilitate Europass.