Manifestarea culturala «Serbarea de Advent» a avut loc in data de 04-05.12.2021 in sala de festivitati a  Bisericii Romano – Catolice  din Craiova.

Au participat 30 persoane, membrii ai Forumului Democrat al Germanilor din Craiova si invitati, printre care reprezentanti ai Bisericii Romano –Catolice din Craiova, directorul Scolii Sanitare «Sfantul Iosif», dna Wojcicki Monica.

program detaliat în ordine cronologica

Pentru aceasta actiune culturala a fost pregatita sala de festivitati cu flori si o coronita specifica Adventului, cu cele patru lumanari.

Avand in vedere restrictiile impuse de pandemie, au fost luate toate masurile de respectare a distantarii sociale.

Actiunea a inceput cu o rugaciune, sub indrumarea preotului Mihaica Petru.

A urmat o expunere a preotului paroh cu privire la coronita de Advent si simbolistica acesteia, cat si cu privire la semnificatia celor patru duminici din Advent, despre calendarul de Advent, adica cele 24 de zile de asteptare, cu atat de multe obiceiuri si traditii cunoscute de cei de origine germana.

Intrucat in ziua de 05.12.2021 este a doua duminica din Adventul de anul acesta, preotul paroh a aprins doua lumanari din coronita.

De asemenea, un mic bradut aflat langa coronita vestea faptul ca se apropie Craciunul.

Dna Wojcicki Monica a amintit de d-na prof. dr. Danet Adelheit, presedinta Forumului          din Craiova in perioada 2000-2020, de actiunile culturale si promovarea Forumului desfasurate de d-na presedinta si de colaborarea deosebita pe care a avut-o cu Scoala Sanitara Sf. Iosif prin proiectele de perfectionare profesionala desfasurate in Austria. Cu ocazia acestor actiuni, elevii participanti si-au perfectionat cunostintele profesionale si cele lingvistice de limba germana sub coordonarea doamnei.

A fost organizat un bufet la care s-a servit un meniu adaptat acestui eveniment, format din diverse prajituri, ciocolata, fursecuri, turta dulce, cafea, ceai, sucuri, apa minerala etc.

Toate produsele oferite cat si aranjamentul acestora in forma de „coronita” s-a realizat cu sprijinul mai multor membre ale Forumului, acestea au fost apreciate de participanti si au fost consumate in timpul celor patru ore, timp in care membrii Forumului au povestit amintiri din tinerete in legatura cu sarbatorirea Adventului in zonele din care provin sau  cu ocazia vizitelor efectuate la rudele din Germania.

S-a ascultat muzica germana si a fost multa voie buna.

  • rezultate obţinute şi gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse

Consideram ca au fost indeplinite obiectivele acestei manifestari culturale si ca membrii Forumului au avut prilejul sa petreaca impreuna cateva ore placute.

A fost respectat programul si agenda activitatilor propuse in rezumatul proiectului din  cererea de finantare.

Am constatat ca aceste manifestari sunt asteptate de catre membrii Forumului nostru, care la plecare si-au exprimat bucuria de a se revedea cu ocazia urmatoarei actiuni culturale.

  • contributia partenerilor la realizarea acţiunii

Biserica Romano – Catolica ne-a pus la dispozitie sala de festivitati la un pret accesibil.

  • impact si posibilitati de continuare a activităţii

Aceste manifestari culturale reprezinta ocazii importante de intalnire a etnicilor germani din orasul Craiova si de a pastra unitatea acestora si a transmite traditiile tinerilor.

  • reflectarea actiunii în mass media

Actiunea a fost publicata pe site – ul Forumului German, www.sf-iosif.com si pe pagina de Facebook a Scolii Sanitare in data de 06.12.2021

  • concluzii

Manifestarea a fost reusita si s-a desfasurat intr-o atmosfera prieteneasca. Au fost facute fotografii care pot fi vizionate de membrii Forumului pe calculatorul de la sediul nostru.

           Preşedinte,   Stefirta Leonid                    Coordonator de proiect,Danet Cristian-Paul